De geduldige trainer

Geduld is een schone zaak zo luidt het spreekwoord

Dit geldt zeker in het rijden en trainen van paarden. En helemaal als je werkt met een paard dat problemen geeft.

Dit geduld is niet het steeds weer herhalen van dezelfde oefeningen zonder voortgang. Of een afwachtende houding als de training anders gaat dan je verwacht of hoopt.

Het geduld in paardrijden is doordacht en creatief je training aanpassen aan de omstandigheden zonder je eigen kalmte en balans te verliezen. Hiervoor moet je, als trainer, je paard doorgronden en in staat zijn om razendsnel een situatie in te schatten en een heel repertoire aan opties hebben om het paard te begeleiden naar beter presteren.

Geduld in deze zin vergt heel wat rijtechnische vaardigheden, en een kalme, geconcentreerde mentale toestand van de ruiter.

Er is geen kant en klaar recept voor wat een geduldige trainer zou doen in verschillende training situaties. Maar er zijn wel kenmerken.
De geduldige ruiter zal zijn aandeel in het probleem onder de loep nemen en zich afvragen. Zit ik het paard niet in de weg? Hoe pas ik mijn hulpen aan de situatie aan? Hij zal vriendelijk en kalm blijven het paard het voordeel van de twijfel geven. Hij zal de oefening gemakkelijk maken voor het paard en het paard te tijd geven om correct te reageren en hierbij foute reacties negeren.

Een voorbeeldje. Stel je paard springt aan in de rechter galop terwijl de linker galop vroegen. Een geduldige ruiter zal nu afhankelijk van de specifieke situatie kiezen om:

  • Zijn hulpen aan te passen aan de behoeften van het paard
  • Het nog eens te doen
  • Eerst een andere (voorberijdende) oefening te doen
  • Helemaal iets ander te gaan doen en de volgende keer weer verder
  • Elke kleinste poging van het paard om het goed te doen voelen en waarderen
  • Rijden met de overtuiging dat het goed zal komen. Nog niet vandaag, nog niet morgen maar het het komt goed!

Afbeelding: voor het eerst op de jonge Gaipo na ruim een jaar in mijn bezit

Facebooktwittergoogle_plus

Reageren is niet mogelijk